2 Soorten angst; Jira & Pachad

‘Dromen moet’ postte ik onlangs op Social Media. Maar ik ben zéker nog meer van: DOE er ook iets mee! Ga aan de slag om je dromen te realiseren.

En ja, dat kan soms heel spannend zijn. Er zijn dan allerlei belemmerende overtuigingen die jou tegen proberen te houden. Er is dan vaak dat stemmetje in je hoofd dat je probeert iets vooral NIET te laten doen. Jou klein probeert te houden, veilig op de plek waar je altijd al bent. Opdat alles hetzelfde blijft.

Als je naar dat stemmetje luister, ontzeg je jezelf heel veel. En ook de mensen om je heen. Ze kunnen niet leren van wat jij weet. Jouw organisatie kan niet groeien omdat jij dat éne briljante idee niet ‘out in the open’ durft te brengen. Men kan niet genieten van de output van jouw creatieve brein en acties etc. etc.

Zelf heb ik dat stemmetje (voor nu*) overwonnen en ben ik hard aan het werk om mijn dromen te verwezenlijken. En het voelt goed. Soms super eng, jazeker! Dan grijpt te ‘angst’ me naar de keel. Voel ik echt een soort verkramping in mijn buik; gaat me dit wel lukken? Durf ik dit?

Wat ik dan voel, is eigenlijk ‘Jira’, een soort van ‘blije angst’. Jira staat tegenover pachad. Een negatieve, allesverlammende angst. Beide termen komen uit het Oude Testament. En ze hebben beiden een andere uitwerking op jou, op jouw gedachten en dus ook op jouw gedrag.

Wat betekenen deze twee?

Jira heeft eigenlijk 3 betekenissen;

  1. Het is het gevoel dat over je komt als je een grotere ruimte inneemt dan waaraan je gewend bent.
  2. Het is het gevoel dat je ervaart als je ineens veel meer energie krijgt dan je had.
  3. Het is het gevoel dat we ervaren in tegenwoordigheid van het goddelijke.

 

Dat klinkt voor mijn gevoel een beetje zweverig. Maar het klopt wel. Het gaat, kort gezegd, om een blije, fijne angst! Eentje die energie geeft en je tot actie overzet. Nieuwsgierige vragen kan stellen, open staan voor kansen. Ja, met een kramp of kriebel in je buik, dat wel. Maar geen heel vervelende, zware bonk steen. En dat is pachad wel. Pachad is zwaar, negatief geladen, houdt je op je plaats. Zet je dus niet in beweging.

Wil je meer weten over wat jira en pachad voor jouw persoonlijke situatie betekenen? En wil je leren hoe je beter naar jezelf kunt luisteren i.p.v. naar dat kritische stemmetje? En zo je dromen (groot/klein, zakelijk/privé) verwezenlijken? Neem dat contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Ik geef één-op-één-coachingsessies ‘Master your mind- wees loyaler aan je dromen dan aan je angsten’. Binnenkort volgen ook (online/live) groepssessies!

Héél spannend! Maar ik heb er alle vertrouwen in en laat me niet tegenhouden door dat kritische in mijn achterhoofd.

*voor nu, omdat die innerlijke criticus altijd weer nieuwe manier probeert om je klein te houden. Maar het is fijn dat ik nu weet hoe ik met deze sensor om moet gaan.

Meer
artikelen