4 redeneringen die zorgen dat je niet van baan veranderd (ook al is er de intentie…)

  1. Het is nog niet het goede moment….

Want de economie is op een dieptepunt. In mijn vakgebied is er een overschot aan jonge mensen, op mij zitten ze niet te wachten…. Ik ben niet op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in het vakgebied waar ik graag zou willen starten.

Maar wanneer zijn de omstandigheden daadwerkelijk ideaal om de sprong te wagen? En is ideaal wel nodig? Kun je ook niet toe met een beetje minder (kennis, tijd, geld)?

  1. Wachten tot alles ‘gewoon’ op zijn plek valt.

Nee, dat heeft geen zin. Een nieuwe uitdaging komt zelden ‘zomaar’ op je pad. Soms lijkt dat misschien wel zo, maar vaak heb je er toch (onbewust) een aandeel in gehad.

Het is belangrijk om voor jezelf heel helder te hebben wat je wél wilt, dit te delen met anderen. Of, zeker als je het niet exact weet, hierover met familie en bekenden en/of een loopbaancoach in gesprek te gaan. Want door je droombaan scherp te stellen, bekend te maken dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, gaan ook anderen voor jou aan de slag. En vaak moet je het juist van die anderen hebben.

  1. Vooral veel solliciteren

Het komt ook voor dat mensen die weg willen bij hun huidige werkgever of daar een andere baan wensen, op elke baan die voorbijkomt en maar een beetje past bij hun wensen solliciteren.

Tuurlijk, kans bestaat dat daar dan net dát ‘lucky shot’ tussen zit. Maar groter is de kans dat je vanuit de verkeerde overwegingen die nieuwe baan accepteert en dat die uiteindelijk (ook) niet bij jou blijkt te passen.  

Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed in het vizier te hebben wat je nu daadwerkelijk wilt. Wat voor soort bedrijf bij je past, wat voor soort taken en welke bedrijfscultuur. Gericht solliciteren dus! Op korte termijn misschien even volhouden, maar op langere termijn levert het je veel meer werkgeluk!

  1. Binnen je comfort zone blijven

Het is super spannend om iets op te geven waarvan je weet wat je hebt. Ook al is het niet datgene waar je blij van wordt. Een stap in het onbekende zetten vergt moed, je primaire brein wil je behoeden voor gevaar en laat je twijfelen.

Alleen, als je binnen je comfort zone blijft, zul je je niet echt verder ontwikkelen en blijft alles zoals het is. Met de kans dat je uiteindelijk uit zult vallen en dat je bij redenering 1 terecht komt en letterlijk gedwongen wordt het roer om te gooien….  is het niet goedschiks, dan kwaadschiks zou je kunnen zeggen. En dát moet je koste wat kost zien te voorkomen.

Kun je hulp gebruiken bij het onderzoeken naar wat jou tegenhoudt om daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een nieuwe baan? Of hulp bij het achterhalen wat voor soort functie of bedrijf nou eigenlijk bij jou past?

 Kijk eens onder Loopbaanbegeleiding – Loopbaanadvies – Meike Coacht of mijn werkwijze jou aanspreekt!

Meer
artikelen