Hoe zit het met jouw glas?

Wat stel jij jezelf voor vragen als je terugblikt op een situatie? Bekijk je dingen graag van de positieve kant? Dus benoem je voor jezelf wat er goed is gegaan en wat de leermomenten zijn om volgende keer nóg beter te presteren of iets soepeler te laten verlopen?

Dan ben je goed bezig 😊.  Helaas stellen veel mensen zichzelf verkeerde vragen!! Ze stellen zichzelf ‘halfleeg-vragen’; vragen waar je kleiner door wordt en die je een slechter gevoel over jezelf geven. Je glas is dus half leeg….


Zo’n halfleeg-vraag is bijvoorbeeld: ‘Waarom lukt mij nooit iets?.’ Als je dat jezelf zo’n vraag stelt, gaan je hersenen als een soort malloot op zoek naar argumenten waarom jou nooit iets lukt. Resultaat; je wordt onzekerder en ongelukkiger.

Een slimmere vraag is: ‘Wat kan ik de volgende keer (anders) doen om het te laten lukken?’ Je voelt meteen de creativiteit en het optimisme. Of: ‘Wanneer lukte het me wel en wat deed ik toen?

De meeste mensen komen niet tot goede antwoorden omdat ze zichzelf de verkeerde vragen stellen. Het gaat hier ook over een stuk bewustwording en betekenisgeving. Wanneer je bewust bent van je gedachten, kun je verantwoordelijkheid, de regie nemen. Kun je invloed hebben op jouw manier van kijken én dus handelen! Is jouw glas halfvol, of half leeg?

betere vragen = betere antwoorden = een beter leven

Meer
artikelen