Op kamers; waar moet je aan denken?

Wist je dat verhuizen in de Top 3 staat van meest stressvolle situaties in iemands leven, naast het overlijden van een dierbare en een scheiding? Best pittig dus. 

En zeker wanneer je gaat verhuizen naar een stad waar alles nieuw voor je is; een nieuwe opleiding, voor het eerst weg van je ouderlijk huis, een plek waar je nog weinig mensen kent. Een plek waar meer en vooral andere dingen van jou worden verwacht dan voorheen.

Ontzettend spannend dus! Je gaat iets achterlaten en een nieuwe stap zetten op je weg naar volwassenheid. Kun je daar wel wat tips bij gebruiken? Lees dan snel verder, ik hou het kort & krachtig!

Wat moet ik allemaal regelen?

  • Adreswijziging doorgeven bij verschillende instanties.
  • Officieel inschrijven bij de nieuwe gemeente (zie de site van de desbetreffende gemeente).
  • Nieuwe huis- en tandarts zoeken.
  • Verzekeringen aanpassen/regelen (o.a. inboedel*/opstalverzekering als het een koophuis is/ aansprakelijkheidsverzekering**/reisverzekering).
  • Vanaf 18 jaar ben je verplicht een eigen zorgverzekering te hebben. Nog niet geregeld? Dan is nu een mooi moment! En check direct even of je recht hebt op zorgtoeslag 😊.
  • Uitzet aanschaffen/regelen (#marktplaats #kringloop. Zie hier voor een écht complete lijst met spullen).
  • Check je huurcontract, zorg dat er geen onterechte kosten in rekening worden gebracht. Onderzoek hiervoor goed wat je huurrechten zijn (check de huurcontractcheck van de Woonbond of de site van de Huurcommissie of doe navraag bij de betreffende gemeente, veel gemeentes hebben een lokaal huurteam).
  • Kijk of je hier recht op hebt. Voorwaarde is dat je je eigen voordeur, badkamer en eigen keuken hebt. Soms is het dus gunstiger een eigen studio/appartement te huren.
  • Aansluiting voor internet. Begin met een postcodecheck bij prijsvergelijkers of providers zelf.
  • Energiecontract afsluiten. Huur je, dan is dit al wel in de prijs verrekend. Is dit niet het geval, check hier ook een vergelijkingssite voor de beste voorwaarden.
  • Ga je in een nieuwbouwhuis wonen? Dan kan het zijn dat je zelf de aansluitingen voor onder meer riool en elektriciteit moet regelen. Dat kan via mijnaansluiting.nl.

Best een lijstje hè!? Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het regelen van deze dingen. Als je dit allemaal uitstelt tot het laatste moment, ga je hier heel veel stress van krijgen.

*Met een inboedelverzekering zijn de spullen in je huis verzekerd. Kijk goed of dat ook geldt voor de mobiele elektronica, want dat is niet standaard zo. Denk na of je het überhaupt wil: verzekeringen voor mobiele elektronica zijn best duur.

** Studenten zijn vaak tot hun 27e meeverzekerd met hun ouders. Dus check dit goed, zonde om dubbel te betalen.

Meer
artikelen