Overspannen of een burn-out?

Je loopt naar de keuken en terwijl je daar aankomt, vergeet je wat je ook alweer wilde pakken.
Op het werk vraagt een collega iets. Je hoort het alleen pas na de derde keer. Of je wilt de pindakaas opruimen en zet deze in de magnetron…

Herken je dat? Dat je soms even helemaal de draad kwijt bent? Je dingen vergeet. Je opgejaagd voelt. Dat je als een kip zonder kop rondrent en er niets uit je handen komt? Mij is het daadwerkelijk overkomen.

Tijdelijk?

En soms is dit gevoel van tijdelijke aard, heb je even te veel aan je hoofd en loop je over. Na een week of wat met meer rust, afspreken met vrienden en familie, lekker Netflixen, fietsen wandelen; dingen doen waar je blij van wordt, dan ben je snel weer bij. Helemaal de oude.

Langdurig?

Maar soms is het meer dan dat. Zeker als de druk onverminderd hoog blijft en je er steeds meer voor moet doen (of laten) om aan alle vragen, eisen en verwachtingen tegemoet te komen. En vaak komt alles ook tegelijk; zowel zakelijk als privé ligt er veel op je bordje.

Dan ligt de kans op overspannenheid of zelfs een burn-out op de loer. Wees dit voor! Dat is in ieders belang.

‘Lekker makkelijk gezegd!,’ hoor ik je al denken (dat dacht ik destijds namelijk ook…). En dat is het deels ook; makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Zolang jij jezelf maar waardevol genoeg vindt, en jezelf op die eerste plek zet, zorg je vanzelf wel voor balans. Dus misschien is dat wel de eerste stap voor velen onder ons; jezelf op nummer één zetten! En daarmee bedoel ik niet zozeer dat je alleen maar kiest voor jezelf en jouw gewin, dat jij het centrale middelpunt bent. Nee, misschien zelfs wel geheel niet!

Het gaat erom dat je denkt en handelt vanuit jouw normen & waarden. Vanuit wat jou energie geeft, wat jou motiveert. Maar als je niet helder hebt wat die normen & waarden zijn, als je niet weet waar jij van ‘aan gaat’, dan wordt het een stuk moeilijker. Zelfkennis is in deze fase van groot belang.

Zelfkennis en kleine stappen

Maar hoe pak je dat nou aan? Meer zelfkennis opdoen, herkennen wat jouw drive is, wat jouw talenten zijn? En als je dat eenmaal weet, wat wil je er dan mee doen? Hoe geef je je ambities vorm? Je carrière omgooien hoeft niet persé, die verandering kan ‘m ook in hele kleine dingen zitten.

Je kunt dit proces in 3 stappen opdelen;

  • Ontdekken
  • Dromen
  • Doen

Werk hoeft niet altijd de oorzaak te zijn, maar is dat bij jou vermoedelijk wél het geval, lees ook eens mijn blog ‘Voor wie is Loopbaancoaching geschikt’.

Een paar keer sparren? Liever meer gesprekken?

Benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Dat kan zowel zakelijk als privé zijn (overall coaching). Een of meerdere korte gesprekken, om te motiveren en te inspireren? Of liever een langer traject, om samen tot de kern te komen? Het kan allemaal.

Stuur me een berichtje via de chat, mail of app. Liever direct contact? Bellen mag natuurlijk ook.

Meer
artikelen