Studiekeuze lastig? Begin met het vergroten van zelfkennis.

Een tussenjaar kan helpen.

Studiekeuzebegeleiders hebben het vaak over ‘Wie ben je? Wat wil je? Wat kan je?’ Dit zijn belangrijke vragen. Maar hoe kun je hierop een antwoord vinden?

Dit laatste vraag ik geregeld aan scholieren en hun ouders. Vervolgens blijft het dan meestal een tijdje stil. Het eerste idee dat daarna wordt geopperd klinkt vaak vragend: ‘een studiekeuzetest?’ Op mijn vervolgvraag wie een studiekeuzetest had gedaan en of die had geholpen was het antwoord meestal: ‘niet echt’.

Dit komt omdat er geen snelle manier is om jezelf goed te leren kennen. Over jezelf nadenken is hiervoor niet genoeg. Het is ook nodig om verschillende dingen mee te maken en te ervaren hoe jij hierop reageert en wat je hiervan vindt. Daarna kun je gaan kijken naar wat dit zegt over hoe jij in elkaar zit.

Een tussenjaar biedt hiervoor kansen; omdat je daarin een flinke tijd andere dingen kunt meemaken dan je gewend bent.

Twijfel over studiekeuze vergroot je kans op studie-uitval. En ruim 60% van de studenten die een tussenjaar hebben genomen voelden zich zekerder over hun studiekeuze. Wat wel belangrijk is om óók te noemen: een tussenjaar betekent niet automatisch dat je minder kans maakt op studie-uitval. Het effect van een tussenjaar op studieresultaten is onder meer afhankelijk van HOE dat jaar is ingevuld.

Een tussenjaar geeft je meer tijd voor het maken van een goede studiekeuze. Geeft je meer tijd méér over jezelf te leren. Risico van ‘zomaar een tussenjaar’ is wel dat je de benodigde activiteiten voor het maken van een studiekeuze blijft uitstellen. Hierdoor weet je aan het eind van het tussenjaar nog steeds niet wat je wilt gaan studeren. Waardoor je dan alsnog niet persé een goed onderbouwde keuze maakt.

Het is dus heel erg belangrijk dat je een goed plan maakt over HOE je je tussenjaar invult. Wil je hierover meer weten? Kijk dan eens op de, onafhankelijke, site van het Tussenjaarkenniscentrum. Of kijk op sites van organisaties als Intermijn en de Jongeheldenacademie.

Meer
artikelen